Op dit moment komt er heel veel op ons allemaal af, de maatschappij als geheel maakt zich zorgen.

Ook jij als hooggevoelig persoon herkent dit vast. Je kijkt een paar keer naar het nieuws, je voelt de angst steeds sterker worden. Dat het coronavirus effect heeft op jou als HSP is direct duidelijk. Maar welke invloed is dit en kan het ook positief ingezet worden?

Samen met alle andere Nederlanders zijn we onrustig geworden. Wat valt er te verwachten? Met name de situatie in Italië, de reacties van de regering en het vele nieuws erover zorgt hiervoor.

In een crisistijd vertrouwen je hersenen op je oerbrein. Je denkt dus minder helder en je handelt vanuit angst. Dit zorgt ervoor, dat we zijn gaan hamsteren en wc papier zijn gaan inkopen bijvoorbeeld. Deze angst heeft dus in korte tijd om zich heen gegrepen waardoor ook (of juist) hooggevoelige mensen hier last van hebben. In deze tijd van angst kijken we naar wat andere mensen doen en doen we dit na.

Wat kan je doen tegen deze angst?

De eerste stap is altijd bewustwording. Het feit, dat je dit blog leest zegt dat je doorhebt dat er iets aan de hand is. Je wilt jezelf soms even stil zetten. Dit zorgt er namelijk voor dat je niet alleen vanuit je oerbrein reageert, maar ook vanuit je prefrontale cortex (het gedeelte, dat rationeel keuzes maakt).

Als je dit doorhebt bij jezelf, je herkent de angst en je weet dat je deze niet wilt, dan kun je starten met het maken van een keuze. Je wilt er bewust voor kiezen om deze angst niet toe te laten. Het is jouw leven en jij maakt de keuzes. Je kunt dus gerust kiezen voor veilig gedrag en luisteren naar de overheid, alleen hoeft dat niet vanuit angst.

Wat kan helpen is een stuk relativering. Je kan gaan schrijven, positief praten of even het nieuws uitzetten en met iets anders bezig gaan waar je blij van wordt. Juist die positieve mindset is heel belangrijk.

Wat ook een belangrijke les is vanuit deze crisis is de vraag: hoe ga je met een crisis om? In crisistijd zijn de verschillen groot tussen mensen. Sommige mensen zijn er klaar voor om een crisis te kunnen bestrijden. Ze hebben een gezond lichaam, ze zijn mentaal sterk en het voelt bijna alsof ze zijn voorbereid. Anderen denken: ik heb nu geen tijd om mezelf te bekrachtigen, dat komt later wel.

De vraag is nu dan natuurlijk ook: hoe kom jij uit deze crisis? Hoe kun jij als hooggevoelig persoon ervoor zorgen, dat je de volgende keer juist sterker staat?

Dit start in de eerste plaats met het goed zorgen voor jezelf. Pak geregeld de rust in je leven, heb een doel, eet gezond, beweeg genoeg, lach veel, heb echte verbinding en leef met positieve mensen om je heen. Al deze aspecten helpen jou door moeilijke tijden heen. Juist in moeilijke tijden ontdek je namelijk wie je echt bent!

Hierboven hebben we eigenlijk drie aspecten gezien die jou helpen in het leven na corona,

  • Zelfzorg
  • Mindset
  • Kiezen

Hierover en over hooggevoeligheid in het algemeen kun je lezen in ons E-Book.

  • Dus alles bij elkaar: kijk waar je nu keuzes kunt maken.
  • Kijk minder naar het nieuws;
  • Eet gezond;
  • Blijf bewegen;
  • Vermijd social media als dat negatief voor je is;
  • Bekijk of je angst en stress dienend zijn (moet je bijv. net als in de oertijd in een stressmodus schieten om te kunnen overleven of kan je dit ook op een andere manier benaderen?);
  • Blijf dicht bij jezelf.

Mocht je vastlopen en behoefte hebben aan positiviteit, dan zou onze facebookgroep iets voor jou kunnen zijn!

Als afsluiter, let goed op de maatregelen van de overheid, we moeten samen door deze crisis heen, neem je verantwoordelijkheid!

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.