Hoe overwin jij de angsten in jouw leven?

Ons leven bestaat uit allemaal risico’s, gevaren en dreigingen. We kunnen ziek worden, uitgelachen worden, we kunnen ongelijk hebben of we kunnen ons shirt verkeerd om aan hebben. Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom we angstig kunnen zijn.

Soms is deze angst helpend. Je loopt daardoor niet alleen 's nachts door dat enge steegje heen of je zorgt ervoor dat je een paraplu meeneemt uit angst dat je anders nat wordt. Angst is een heel oud mechanisme in ons brein en het helpt ons enorm, vooral als we terecht komen in een echt gevaarlijke situatie.

Angst kan zich opbouwen binnen in ons. Zo kan het gebeuren dat je bang bent om te spreken voor een groep, hierdoor ontwijk je dit gedrag zoveel als mogelijk. Langzamerhand groeit je angst hierdoor. Je wordt dan bijvoorbeeld ook bang om te spreken op een verjaardag of tijdens een vergadering met vier mensen op je werk. Zo kan het gebeuren, dat een kleine angst over langere tijd uitgroeit tot een grote onnodige angst.

Angst zorgt voor veiligheid

Wat er concreet gebeurt is dat jij jezelf niet openstelt voor datgene wat angstig is. Je kiest voor zoveel mogelijk veiligheid in je leven.

Het is dan bijvoorbeeld veiliger om geen relatie aan te gaan, om een uitkering te krijgen dan om te werken of om gewoon niet om promotie te vragen want anders kun je afgewezen worden. Zo blijf je vastzitten in het leven, dat niet bij je past. Je durft niet die sprong naar jouw leven te wagen, omdat angst je tegenhoudt.

Als je dit herkent dan overheerst de angst jouw leven. De angst bepaalt welke keuze jij wel of niet durft te maken.

Wat kunnen we dan doen tegen angst?

Angst kun je soort zien als een ui waar je laagje na laagje vanaf kunt pellen. Dit is de eerste optie, die je kunt gaan bekijken om te zien wat je kunt doen tegen angst.

Stel je bent bang om een gesprek aan te gaan in het openbaar. Dan is het allereerst goed om te bedenken waarom je dat zou willen doen.

Je wilt voor jezelf bedenken welke voordelen het heeft om dit gedrag wel te laten zien. Benoem dus de positieve punten voor jezelf: wat krijg terug voor jouw gedrag? In dit geval kun je dan bijvoorbeeld weer zelf boodschappen doen, je kunt leuke mensen tegen komen en je bent minder afhankelijk van de wereld om je heen.

Als je bepaald hebt, dat je deze angst wilt overwinnen, dan moet je eerlijk zijn tegen jezelf. Angst zit er meestal al voor langere tijd, dus die angst is niet zomaar even verdwenen. Dus wees lief tegen jezelf in het proces van gedragsverandering.

Wat we willen doen is de eerste volgende stap zetten die zo groot mogelijk is, maar zeker niet groter dan dat. Dus zo groot mogelijk kan in dit geval zijn dat je eerst maar eens een rondje door de buurt heen loopt en dat je dan gedag zegt tegen één iemand met een hond. Als deze stap te groot voor jou is, dan maak je deze stap nog kleiner. Het maakt niet uit hoe klein de stap is, je hebt die kleine stappen nodig om bij een grote verandering te komen.

Zo kun je langzamerhand je angsten in de ogen kijken. Dat is dus wat je doet, je gaat heel bewust om met je angsten, je kijkt ze aan en je zegt 'jou ga ik overwinnen'.

Het is hierbij goed om te weten, dat de meeste mensen, die dit proces ingaan niet ervaren dat hun angst kleiner wordt, zeker niet in het begin. De reden waarom ze het dan toch doen is omdat hun moed groter lijkt te worden.

Je hoeft dus niet te verwachten dat het zomaar even makkelijk is om je angsten te overwinnen. Er zullen momenten zijn dat je terugvalt, maar als jij je angsten niet overwint, dan leef je niet voluit.

Angsten en trauma’s

Het kan ook zo zijn dat je angsten hebt door trauma’s, die eerst geheeld moeten worden. Ook hiervoor kan de eerste manier helpen, maar dan kan het aan te raden zijn om ook eens met een professional hierover te praten. Juist het bespreken en verwerken van het trauma kan dan al enorm helpen om de angst te verminderen.

Het verwerken van trauma´s vraagt erom, dat je eerlijk naar jezelf kijkt. Hoe moeilijk het ook is het is belangrijk om deze trauma´s te verwerken. Je trauma´s blijven anders naar boven komen als kwelgeesten om tegen jou te zeggen: ‘Die en die keer ging het ook niet goed, het zal nu ook wel mislukken’ of ‘Weet je nog die ene keer, nu wil je weer uitgelachen worden? ‘

Angst werkt dan als een soort van duiveltje op je schouder, die je aanraadt om binnen te blijven zitten en nooit iets te doen wat jij spannend vindt.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.