Het archetype van de koning

Mocht je hier nieuw instromen, lees dan eerst: ‘De introductie tot de vier archetypes van de man’

Het archetype van een Koning staat voor de koning, zoals deze wordt afgebeeld in boeken, de geschiedenis en film. Voorbeelden hiervan zijn: The lord of the rings, the Lion king, Gladiator en 300.

Alle archetypes zijn opgebouwd uit een volledig ontwikkelde versie en uit twee schaduwkanten. Bij de eerste schaduwkant is het archetype niet ontwikkeld en bij de tweede schaduwkant is het archetype te ver ontwikkeld. Bij de Koning ziet dat er zo uit:

Je ziet de volledig doorontwikkelde Koning aan de bovenkant, aan de linkerkant de doorontwikkelde kant van de Koning, namelijk de Tiran en aan de rechterkant de onderontwikkelde kant van de Koning, namelijk de Zwakkeling

Het archetype van de koning

De Koning is de meest belangrijke van de archetypes. De Koning houdt de andere drie archetypes bij elkaar en bepaalt de richting. Het archetype van de Koning wordt beschreven als het archetype wat ons mensen het meeste God maakt.

Een koning heeft balans

De Koning is het centrum van zijn universum en zijn koninkrijk. Als het goed gaat met de Koning, dan gaat het goed met de zijn koninkrijk. Hij is het centrum en vanuit daar heeft hij overzicht over zijn koninkrijk. Een volledig ontwikkelde koning doet dit niet vanuit arrogantie of ego. Nee, de Koning doet dit vanuit de balans en structuur, die nodig zijn in zijn koninkrijk. De Koning kan vanuit deze gegronde positie zijn omgeving aan. Emoties ziet hij, voelt hij en laat hij weer los. Keuzes maakt hij vanuit zijn hoofd.

Hij is zich bewust van wat er om hem heen gebeurt en ziet de grote lijnen. Het meest belangrijke is, dat de koning deze eigenschappen zelf leeft.

Laten we een aantal eigenschappen van de Koning aflopen, zodat we deze kunnen toepassen in hoe wij dit zelf ontwikkeld hebben.

De missie

Een volledig ontwikkelde Koning kent zijn missie. Een echt Koning leeft niet voor zichzelf, hij weet waarvoor hij doet wat hij doet. Hij heeft een richting en met deze richting stuurt hij de andere drie archetype beelden aan. Het hebben van deze missie zorgt er direct voor dat hij weet hoe groot zijn koninkrijk is. Denk aan Mufasa (in The Lion King), die Simba vertelt waar de lijnen van het koninkrijk zijn. Zo zijn deze donkere gebieden in de schaduw er ook voor ons. De Koning weet waar deze gebieden zijn en blijft daar uit de buurt, hoe interessant dat ook zou kunnen zijn. Maar als het nodig is, dat hij die kant op gaat, dan is hij sterk genoeg in zichzelf om de schaduw te kunnen verslaan.

De Koning wordt getest in zijn richting en missie in tijden van crisis. Een ontwikkelde Koning blijft dan in zichzelf geloven. Ondanks dat dit hem misschien iets kost op de korte termijn.

Als jij dit archetype in jezelf wilt ontwikkelen, dan is het dus belangrijk om een missie voor jezelf te ontwikkelen. Wat is zo belangrijk voor jou, dat jij daar elke dag je bed voor uit komt? Welke mensen zijn zo belangrijk voor je, dat jij als koning naar hen wilt luisteren? Welke rol heb jij om die tips en advies kunnen geven? Wat zijn de rollen van de mensen in jouw leven en welke rollen, die jij vervult zijn belangrijk voor jou?

Maak dit zo helder en concreet mogelijk, want een Koning weet waar hij voor staat. Als dit helder is, test het dan in de praktijk, klopt dit? Is dit echt het meest belangrijke? Zo nee, pas het dan aan, maar dit doe je vanuit jezelf, omdat jij weet wat belangrijk is voor jou als man/mens.

De Koning is betrouwbaar

Een Koning kun je vertrouwen en op een Koning kun je bouwen. Het woord van de Koning is heilig, als hij ‘ja’ zegt dan doet hij ‘ja’ en als hij ‘nee’ zegt dan doet hij ‘nee’. Je kunt erop vertrouwen, dat hij zijn beloftes nakomt ongeacht wat er gebeurt. De Koning kan zo ook zichzelf vertrouwen, wat hij aan zichzelf belooft, dat doet hij ook.

De Koning is dan ook bedachtzaam in zijn woorden, hij liegt niet en maakt geen beloftes vanuit zijn emoties. De Koning combineert de wereld om zich heen, hij maakt contacten tussen vrienden goed, hij neemt de verantwoordelijkheid op zich en hij is betrouwbaar. De Koning is dezelfde persoon op elke moment of het nu een feestje is of hij zondags in de kerk zit of vrijdag in de kroeg, hij is dezelfde, stabiele persoon.

Neem jezelf voor om eerlijk te zijn en kijk ook naar welke verantwoordelijkheid jij op je neemt. Is dit de verantwoordelijkheid, die valt binnen jouw koninkrijk? De Koning kiest ervoor om deze verantwoordelijkheid bewust op zich te nemen. Hij kiest hier voor, zodat hij ook niet in een slachtofferrol kruipt.

Als je nu te weinig verantwoordelijkheid op je neemt, heb dan geen grootheidswaanzin. Start met jezelf, je eigen huis en je eigen familie en als dat stevig staat bouw dit dan uit naar je gemeenschap, je dorp of de mensen om jou heen.

Een Koning kan in eerste plaats voor zichzelf zorgen. Als dit jou nog niet lukt, start dan hier!

Een Koning beschermt

De taak van een Koning is altijd geweest om zijn koninkrijk te beschermen. Nog steeds kijken wij naar onze leiders in moeilijke tijden. Zo moeten wij ook ons koninkrijk beschermen. We moeten onszelf beschermen, fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Maar ook je huishouden, je relatie, je kinderen of je bedrijf. De Koning beschermt datgene wat bij hem hoort. De Koning beschermt tegen gevaren van buitenaf maar ook tegen tevredenheid, luiheid en middelmatigheid van binnenuit. De Koning maakt de grenzen duidelijk aan de buitenkant van het koninkrijk en de regels binnen het koninkrijk.

Kijk voor jezelf naar datgene wat jij moet beschermen, kun je dit? Heb je hier de mogelijkheden voor of ben je niet competent genoeg om dat te kunnen? Kijk waar jij je competentie moet laten groeien, bijvoorbeeld in het controleren van je emoties of in het uitdrukken van je woorden.

Regels en structuur

Een Koning zorgt vanuit het verleden altijd voor de wetten, de regels en de structuur in zijn koninkrijk. We zien dit al terug in bijvoorbeeld het oude Mesopotamië of bij Mozes die de 10 geboden naar Israël brengt. De Koning ontwikkelde deze regels en structuur voor zijn koninkrijk. Maar als Koning doe je dit ook voor jezelf.

Als je dit wilt trainen, train dan je productiviteit, stel je eigen grenzen, haal die grenzen en rek de grenzen op. Zo blijf jij jezelf ontwikkelen. Dus zet duidelijke regels voor jezelf, die jou helpen om jouw missie te bereiken. Aan deze regels kun jij je dan houden, ongeacht de situatie of wat andere mensen ervan vinden.

Motivatie en zegenen

De rol van de Koning is om andere mensen te inspireren en te motiveren. Het is aan de Koning om te zorgen voor de ideale situatie waarin andere mensen kunnen groeien. Denk aan een ondernemer, die zorgt voor een werkplek vol inspiratie, gezond eten en zijn personeel stimuleert om te bewegen. Alles is er dan op gericht, dat zijn medewerkers zichzelf verder kunnen ontwikkelen. De Koning inspireert de mensen, die bij zijn koninkrijk horen.

Een aantal taken van de Koning lijken samen te hangen met leeftijd. Zo past het zegenen bij de rol van een mentor of een oudere, die de jongeren motiveert bij de volgende stappen. Vanuit zijn eigen wijsheid geeft hij weer terug aan de wereld om zich heen.

Kijk voor jezelf hoe jij de rol van de Koning nu al invulling kunt geven, ook als je zelf nog wat jonger bent. Maar doe dit met de nodige bescheidenheid, vaak krijgen we meer inzicht door de jaren heen.

De eigenschappen, die hierboven beschreven staan, geven hopelijk een helder beeld van hoe een Koning eruit kan zien als deze volledig ontwikkeld is. Het maakt ook duidelijk, dat het na te streven is om dit archetype in jezelf te ontwikkelen. Aan het einde van dit artikel nog een paar praktische tips, maar eerst de schaduwzijden.

De schaduwzijde - De Tiran

Alle archetypes hebben schaduwzijden, zo ook de koning. De eerste schaduwzijde is de Tiran. Een tiran is niet bezig om goed te zorgen voor de mensen om hem heen. Bij de Tiran draait alles om zichzelf, hij gelooft, dat hij het centrum is van de wereld en dat hij onbeperkte macht heeft. Hij kent de grenzen van zijn koninkrijk niet en hij deelt zijn succes niet. Deze buitenkant maakt hem van binnen onzeker, hij overschreeuwt zichzelf. Iedereen, die zijn positie ter discussie stelt, krijgt zijn boosheid over zich heen.

De Tiran gebruikt de mensen om zich heen, van vrienden tot aan familie. Bij de Tiran draait het enkel en alleen om hem.

De schaduwzijde - De Zwakkeling

De zwakkeling is degene, die geen controle pakt over zijn leven. Hij maakt geen keuzes en weet niet wat hij wil. Zijn mening en gedrag vliegen alle kanten op. Hij luistert naar de persoon, die op dat moment het hardste roept, hij laat over zich heenlopen door zijn baas en door zijn vrouw.

Soms zien we dat deze zwakke kant zich juist uit in het pesten van anderen. Dus de zwakkeling is zwak op het werk en moet daar onderdanig zijn. Maar juist daardoor onderdrukt hij thuis zijn vrouw.

De schaduwzijden zijn vaak allebei te vinden in dezelfde persoon. Dus het ene moment onzeker en zwak, terwijl je op het andere moment de tiran probeert te zijn of bent.

Hoe word je een Koning?

Ontwikkel jezelf en consumeer minder: Dus schrijf blogs, maak muziek, ontwikkel je sport, ontwikkel je kookkunst. Maar zorg ervoor, dat je minder video’s kijkt, die door andere mensen zijn gemaakt, minder social media enzovoort.

Geef je wijsheid door: Dit kun je doen als mentor of misschien in je eigen familie, ontdek aan wie jij je wijsheid kunt doorgeven.

Ontwikkel deze praktische wijsheid: Praktische wijsheid ontwikkel je niet vanuit boekjes, die ontwikkel je vanuit de praktijk, vanuit het ‘in actie zijn’.

Maak een plan voor je leven: Een koning leeft volgens een plan, dit mag je gerust soms aanpassen, maar zorg voor een goed en duidelijk plan. En leef hiernaar.

Wees eerlijk: Je moet er een leefregel voor jezelf van maken, dat jij eerlijk zult zijn of dat je in ieder geval niet liegt.

Ontwikkel leiderschap: Ontwikkel de mogelijkheid om een leider te zijn binnen de wereld waar jij invloed op hebt: je partner/gezin, je groep vrienden en je eigen stuk in jouw leven. Organiseer bijvoorbeeld de vrienden vakantie of het cadeau voor de verjaardag van je oom.

Het belangrijkste hierbij is dat het oefenen is. Dus start klein, gun jezelf de tijd en blijf jezelf ontwikkelen.

Hieronder staan de andere vier blogs over de mannelijke archetypes:

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.