Het mannelijke archetype van de magier of de wijze

Als je nog niet eerder begonnen bent met deze blogs, dan raden wij je aan om te starten met de 'introductie op de archetypen'.

Waarom is het juist een mannelijke energie om Magiër te zijn en hoe ziet dit archetype eruit?

De Magiër zouden we ook de Wijze kunnen noemen. Dit is het archetype, dat op zoek is naar kennis en wijsheid. De Magiër onderzoekt en traint zich in de diepe waarheden van de wereld. Wat hij traint kan heel breed zijn, denk aan wijsheid als het gaat om technologie, menselijk gedrag, ondernemerschap, energie, tijd of gezondheid. Allemaal verschillende vormen van wijsheid, die passen bij de energie van de Magiër.

Vaak zijn dit eigenschappen, die jou uniek maken zonder dat je het weet. Jij kunt een carburateur vervangen, je bouwt aan een Iphone of je snapt hoe je iemand moet opereren. Allemaal voorbeelden, die jouw wijsheid geven waar je iets mee kunt doen. De Magiër wordt zo genoemd, omdat hij van dromen realiteit kan maken.

Naar binnen kijken

De Magiër bedenkt de plannen en weet wat er moet gebeuren. Deze energie zorgt voor ontwikkeling in de dagelijkse zaken en grote ideeën. De strijder wordt hierin dus aangestuurd door de Magiër. De Magiër kijkt bij zichzelf naar binnen. Hij zoekt geduldig naar de antwoorden, stelt de grote vragen en mediteert hierover. Als je dit archetype sterk hebt ontwikkeld, dan kun je het leven als een spel zien. Je snapt hoe alles met elkaar te maken heeft en welke keuzes beter lijken. De Magiër denkt na over het leven en alles wat daarin van waarde is, hij verzamelt wijsheid en kunde.

Leer in kleine stappen

Wij leven in een tijd waarin alle kennis aanwezig is, je kunt alles op elke moment vinden op het internet of ergens anders. Terwijl echte lessen altijd verlopen in kleine stappen. We zien dit bijvoorbeeld in films terug komen. Zoals de Karate Kid, waarin hij zijn jas moet uitdoen, ophangen en moet aandoen keer op keer. De echte lessen van het leven leer je in kleine stapjes, beetje voor beetje.

Dit is iets is wat lastig is voor veel mensen in deze tijd. We willen direct bij de eindbestemming zijn, maar het is juist de reis waar de wijsheid in verborgen zit. Een Magiër snapt dit en waardeert de lessen en tijd. De Magiër energie snapt dat er geen ‘shortcuts’ zijn in het leven, je kunt niet valsspelen of in ieder geval wil hij dat niet.

Een volledig ontwikkelde Magiër energie snapt, dat er groei zit in de moeilijke momenten van het leven. Juist vanuit die momenten kun je groeien als mens en man. Hij kan bewust hierin de uitdagingen op zoeken.

De Mentor

De rol van Magiër is er een van leren en lesgeven. Het is deze volwaardige energie, die graag zijn wijsheid deelt. Een mentor, die deze energie goed heeft ontwikkeld, geeft dit niet zomaar weg, de leerling moet genoeg interesse en passie hebben. Vanuit daar kan deze band groeien en kan de leraar meer geven en de leerling meer ontvangen. Leraren kunnen juist de moeilijke en grote onderwerpen uitleggen. Onderwerpen over de liefde, leven, dood en spiritualiteit.

De magiër of wijze in deze tijd

Juist in deze tijd is het zo, dat het lijkt alsof alles kan. Direct daarbij zien we, dat alles sneller en oppervlakkiger moet. We verdiepen ons niet meer jaren in hetzelfde, maar we wisselen elke keer naar een nieuwe taak, als het moeilijk wordt. We leren niet meer van mentoren, die al jaren bezig zijn een bepaald pad te lopen en we verdoven ons misschien wel meer dan ooit.

Soms proberen we ons wel te verdiepen in de belangrijke dingen in ons leven, maar dan hangen vaak de marketinggoeroes om je heen voor de verkoop van een bepaalde cursus of training, terwijl die lang niet altijd leven in deze energie.

Ook dit archetype heeft twee schaduwzijden

De Manipulator

Een goed ontwikkelde Wijze of Magiër wil zijn kennis weggeven. Hij kan dit weggeven zonder zijn ego en zonder bijbedoelingen. De Manipulator geeft ook zijn kennis weg, maar hij manipuleert deze kennis. Dus hij vertelt bijvoorbeeld niet alles in de hoop, dat je een volgend product koopt. Wat ook kan, is dat hij zijn kennis benoemd op een totaal verkeerd moment. Dus ja hij is op dat moment eerlijk, maar om op de verjaardag van je oma te gaan benoemen wat je allemaal verkeerd hebt gedaan, is expres verkeerd getimed.

Het internet is een plek geworden waar we veel van dit soort mensen spreken, juist omdat we geen gezicht hebben bij de persoon met wie we communiceren. Deze schaduwzijde kun je ook zien bij bekende mensen, die een gedeelte van hun leven vertellen maar zeker niet alles.

De Onschuldige

De andere schaduwzijde is de Onschuldige. Deze persoon wil alle eer, die hoort bij de Wijze, maar hij wil hier niet voor werken. De status en de kennis van deze persoon spreken hem aan, maar hij wil de verantwoordelijkheid niet dragen. Dit zijn ook de mensen, die starten met goede ideeën, maar ze verder nooit afmaken. Het zijn mensen die 8 verschillende studies hebben gedaan of 22 visitekaartjes hebben ontworpen, maar er nooit één hebben laten drukken of die nooit een bedrijf zijn gestart.

Deze groep wil miljonair worden en gitaar spelen maar ze willen het niet leren. Alles stopt na de makkelijke eerste fase. Het gevaarlijke aan deze mannen is, dat ze ook andere mensen dit geluk niet gunnen. Dus ze zullen stiekem saboteren (de Manipulator) en dan als ze geconfronteerd worden zullen ze terug kruipen in de onschuldige rol.

Hoe ontwikkel jij je tot Wijze?

  • Blijf een leven lang leren
  • Zorg dat je meer maakt in het leven, dan dat je consumeert
  • Zoek een mentor
  • Kom samen met mensen van wie je kunt leren (een mastermind bijvoorbeeld)

Hieronder staan de andere blogs over de mannelijke archetypes.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.