Omgaan met hooggevoeligheid als HSP'er

Ben jij hooggevoelig of herken je jezelf in de aspecten, die hierbij horen? Dan is de kans groot dat je hier soms mee worstelt. Hieronder staat een aantal tips beschreven, die jou helpen om beter en makkelijker om te gaan met jouw hooggevoeligheid.

De tips zijn opgedeeld in drie groepen. De eerste stap werkt snel en kost minder moeite, de laatste stap is een stuk lastiger, maar de invloed hiervan is ook groot.

Stap 1: ZELFZORG

De eerste stap is zelfzorg, goed voor jezelf zorgen. Juist als je echt vastloopt, je hebt bijvoorbeeld een burnout, dan is dit de eerste stap, die je mag gaan zetten. Onder zelfzorg vallen verschillende aspecten, het is ‘me-time’. Jij pakt de tijd voor jezelf, even alleen zijn, geen prikkels, je hersenen en je lichaam tot rust laten komen. Kies hierbij voor een prikkelarme omgeving, zodat je de prikkels kunt verwerken.

Juist omdat hooggevoelige mensen extra gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf is het belangrijk om innerlijke rust in te bouwen.

Een andere tip is om de natuur in te gaan. De natuur heeft een rustgevende werking die veel hooggevoelige mensen goed doet. Als we tijdens lezingen vragen wat mensen doen om te ontspannen is ‘de natuur ingaan’ bijna altijd een van de eerste punten die genoemd worden. Ga dus lekker lopen, neem de tijd om de rust echt in je systeem te krijgen.

Voor die zelfzorg zien we ook veel mensen, die kiezen voor hobby’s in allerlei vormen en maten. Ook tips als massage, sauna en sporten komen veel voorbij.

Let er ook op dat je de dingen doet, die zorgen voor energie. Denk aan: gezond eten, meditatie en blijven bewegen.

Binnen het gebied zelfzorg valt ook het vermijden van negativiteit. Veel van onze deelnemers kijken bijvoorbeeld geen nare films of kijken niet naar het nieuws. Als dit jou vaak een negatief geeft, dan is het misschien nuttig om hier afstand van te nemen.

Juist voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om goed voor zichzelf te zorgen. HSP’ers hebben namelijk vaak de neiging om echt doorzetters te zijn, die daarbij zichzelf wel eens uit het oog willen verliezen.

Stap 2: EEN POSITIEVE MINDSET

Hooggevoelige mensen lopen er vaak tegenaan dat ze een lager zelfbeeld hebben, ze zijn onzeker en geneigd zich ‘kleiner’ op te stellen naast andere personen. Werken aan onzekerheid is niet iets, wat met een paar simpele tips opgelost is, maar het is wel een belangrijk punt.

Hooggevoelige personen hebben vaak de neiging om streng tegen zichzelf te zijn. Positief praten tegen jezelf is een training. Zie het ook zo: sommige dagen gaat het goed, andere dagen zijn lastiger. Je wilt jezelf trainen om positief te praten.

Een mogelijkheid om dit te doen is een dagboek bij te houden, waarin jij positieve dingen opschrijft of dat beschrijft, waarvoor je dankbaar bent. Het positief tegen jezelf praten of positief over jezelf schrijven zorgt ervoor dat dit opgenomen wordt in je onbewuste.

Door dit te zien als een training kun jij met liefde naar jezelf gaan kijken. Het gaat er namelijk niet om dat het perfect gaat, het gaat erom dat je het doet. Dus vrolijk oefenen met positief praten, schrijven en denken. Gun jezelf geluk.

Stap 3: KEUZES MAKEN

Dit is de lastigste stap. Belangrijk om te snappen is dat kiezen altijd pijn doet, kiespijn ;). Als jij op dit moment niet tevreden bent met je leven dan komt dit vaak door de keuzes die je gemaakt hebt. Je loopt misschien vast in je werk, je relatie of met je vriendschappen. Meestal is het redelijk duidelijk waar eigenlijk iets zou moeten veranderen.

Wees je ervan bewust, dat elke keuze pijn gaat doen. Het doet pijn voor jou, want je mag je grenzen gaan aangeven, je wilt ‘nee’ zeggen tegen iemand of je gaat bepaalde dingen niet meer doen.

Vaak doet dit ook pijn aan de andere kant, die vriend, baas of partner is lang niet altijd blij met de keuzes die jij gaat maken.

Het mooiste is als jij de keuzes maakt, die passen bij wie jij bent. Er zullen altijd mensen zijn die hier een mening over hebben, maar aangezien er toch altijd mensen een mening hebben dan kunnen ze beter een mening hebben over de echte jij.

Probeer de keuzes zo subtiel mogelijk te maken, anders gaat angst in de weg staan. Dus oefen gerust eerst een moeilijk gesprek. Er staat nog een blog op deze site over ‘nee’ zeggen, daar staan nog een paar praktische tips in hoe je dit kunt doen.

Mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid download dan vooral ons E-book. Dit kan ook door het formulier onderaan deze pagina.

Hooggevoelig en depressief

Hoe ga je om met je eigen hooggevoeligheid juist als jij je negatief voelt? Als je gevoelig bent ...

Verder lezen

Is jouw kind hooggevoelig?

Is jouw kind hooggevoelig? Een blog vol herkenning. Juist voor ouders is de herkenning belangrijk.

Verder lezen

Wat kun je doen tegen onzekerheid? 3 praktische tips

Hoe kun jij omgaan met je eigen onzekerheid? Hoe zorg je ervoor dat je vol vertrouwen in het leve...

Verder lezen

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.