Hoe kun jij nee zeggen!? - HSP Trainingen en Lezingen arrow_drop_up

NEE, Nop, Njet en NO!

Voor veel mensen is het lastig om grenzen aan te geven. Zo vinden ook hooggevoelige mensen het moeilijk om nee te zeggen.

Inlevingsvermogen speelt hierbij een grote rol. Het vermogen om je in te leven in anderen wordt over het algemeen gezien als een kracht, maar het kan ook een struikelblok zijn. Vaak zorgt het er namelijk voor dat het moeilijker wordt om je grenzen aan te geven. Je denkt bij jezelf: 'Hij heeft het ook al zo zwaar' of 'Ze heeft speciaal tijd vrij gemaakt voor mij.

Juist daarom is het belangrijk om 'nee' zeggen te oefenen op een manier die bij jou past. Als je het lastig vindt om 'nee' te zeggen, is de kans groot dat een botte manier van 'nee' zeggen niet helemaal goed voelt. Zeker als het gaat om iemand die belangrijk is voor jou.

Maar hoe pak je dit dan wel aan?

Hoe zeg je nee als je hooggevoelig bent?

1. Begin altijd met de feiten en benoem jouw gevoel hierbij.

Voorbeeld:

"Ik heb zo'n drukke dag vandaag en ik voel me enorm gestrest. Ik merk aan mezelf dat ik hierdoor minder goed naar je verhaal luister."

Hou dit bij jezelf. Hierdoor voelt de ander zich niet aangevallen of verslagen als je je grenzen aangeeft en dit is precies wat je wilt bereiken. De ander kan immers niet weten waar jouw grens en heeft niks verkeerd gedaan.

2. Geef aan wat de ander wil en wat je zelf wilt.

Voorbeeld:

"Ik snap dat het belangrijk voor jou is om je verhaal te vertellen. Ik wil er graag naar luisteren, het komt alleen nu niet zo goed uit."

3. Bied een oplossing als dat mogelijk is.

Voorbeeld:

"Zullen we anders morgenmiddag even bellen?"

4. Bedank de ander voor het begrip.

Voorbeeld:

"Bedankt dat jij mij deze ruimte geeft, dan spreek ik je morgen."

Hoe lastig het ook is, probeer met deze stappen te oefenen. Wees daarbij niet hard voor jezelf. Het hoeft niet in een keer helemaal te lukken. Door kleine stapjes te nemen, wordt het steeds makkelijker om je grenzen aan te geven.

Mocht je meer willen weten over hooggevoeligheid download dan vooral ons E-book of kom naar een van onze lezingen over hooggevoeligheid.

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Ook willen wij jullie graag inspireren en motiveren op zowel online als offline.