Hooggevoeligheid en negatieve gedachten

Heb jij wel eens het idee, dat je door een donkere bril naar de wereld kijkt? Op sommige momenten lijkt het alsof je vooral de negatieve dingen ziet. Je voelt de angst in je lichaam als je het nieuws kijkt of je maakt je de hele dag druk om dat berichtje op Facebook. Tijdens trainingen en cursussen horen we van veel hooggevoelige mensen dat ze last hebben van negatieve gedachten.

Jij, als HSP, kunt goed op jezelf reflecteren, wat ervoor zorgt dat je kunt blijven piekeren. Piekeren kan door van alles komen, maar we zien een aantal terugkerende onderwerpen, zoals:

Oordelen van andere mensen

De mening van mensen om je heen kan je hard raken. Je vraagt jezelf dan af waarom iemand zo bot reageert bijvoorbeeld. Soms gebeurt dit door vrienden, die onbewust een opmerking maken, die lastig kan zijn voor ons. Geregeld krijg je voor je gevoel ook kritiek en commentaar van mensen die niet altijd de beste bedoelingen met je hebben. Dan slaat deze negativiteit aan bij je eigen onzekerheid. Omdat je goed op jezelf kunt reflecteren, ben je ook zeer kritisch op jezelf, waardoor je bij jezelf gaat checken of de 'ander' gelijk heeft in wat hij zegt. Daar kun je in kringetjes over blijven denken.

Het negatieve nieuws of informatie

Veel HSP’ers die wij spreken proberen het nieuws te vermijden. Het zien van negatieve beelden zorgt ervoor dat je kunt gaan piekeren. Juist bij het nieuws is het zo dat je gaat piekeren over aspecten waar je geen grip op hebt. Naast het nieuws kun je nog veel meer negatieve informatie binnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan social media, die zowel positieve als negatieve berichten kan bevatten. Van de positieve berichten kun je gaan nadenken 'hoe kan het dat hij alles zo goed voor elkaar heeft en ik niet?' en van negatieve beelden (denk aan bijv. dierenleed) breekt je hart.

Tip: Kies welke informatie jouw hoofd binnen mag komen!

Aanvoelen van sferen in jouw omgeving

Soms wordt er eigenlijk niks negatiefs gezegd en andere mensen hebben het misschien niet eens door, maar jij voelt een enorme negativiteit. Juist hooggevoelige mensen hebben hun zintuigen sterker afgesteld staan. Hierdoor kan jij deze sferen aanvoelen. Je neemt altijd jezelf mee in je leven, dus soms zie je vooral een weerspiegeling van jezelf in een persoon of een situatie. Je ziet je eigen angst omdat je daar specifiek over nadenkt.

Hoe ga je minder negatief denken?

Wat overblijft is de vraag: ‘Hoe kan je ervoor zorgen dat je minder negatief denkt?’. Het eerste wat belangrijk is om te weten, is waar je negativiteit vandaan komt. Dus van welke personen wordt je negatief? Welke negatieve gedachten heb jij op dit moment? Op welke momenten voel jij je meer negatief worden? Zijn er bepaalde plekken, die negatieve emoties met zich meebrengen?

De eerste stap is dus om te ontdekken waar je negativiteit vandaan komt. Bij de meeste mensen zijn er bepaalde triggers. Je voelt bijvoorbeeld de negativiteit al opkomen als je die tante binnen hoort komen of aan het einde van de week voel jij je vaak negatief. Dus ontdek wie jij hierin bent, dan kun je vanuit daar dit proberen te veranderen.

Zorg voor een goede energie

Dit is vaak de basistip voor veel hooggevoelige mensen. Het is belangrijk om te letten op je energie. Vaak zorgt negativiteit namelijk voor een neerwaartse spiraal. Je denkt negatief, dit kost je energie, daardoor heb je minder energie en ga je de wereld negatiever zien. Dit kan even zo door blijven gaan. Op een gegeven moment lijkt het dan alsof alles negatief is. Als je dit herkent, ga dan bewust kijken hoe je meer energie over kunt houden. Zorg in ieder geval goed voor je lichaam. Dus eet goed, slaap genoeg, beweeg geregeld en knuffel met mensen. De volgende tips helpen ook bij het verkrijgen van meer positieve energie:

Zorg voor je gedachten

Je gedachten zijn een soort magneet, ze trekken daardoor meer van zichzelf aan. Als je overweegt een nieuwe auto aan te schaffen (een Fiat 500) dan zie je precies die auto overal rijden. Ditzelfde geldt ook voor positiviteit en negativiteit. Dus als jij negatieve gedachten hebt, dan zie je ook automatisch meer negatieve dingen. Gedachten zoals: ‘Het zal wel fout gaan’ of ‘Ik kan dit toch niet’ zijn dus bijzonder gevaarlijk.

Gelukkig is dit andersom ook zo, daardoor kunnen we bewust positieve gedachten in ons hoofd stoppen. Als we dit doen, slaan daar ook andere positieve gedachten en situaties bij aan. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door elke dag op te schrijven waar je dankbaar voor bent of wat voor mooie dingen er zijn gebeurd die dag.

Maak de belangrijke keuzes

Vaak heeft onze negativiteit ook met onze omgeving te maken, je zult dan keuzes moeten maken. Keuzes over hoe je omgaat met bepaalde mensen in je leven. Of een keuze of je nog door moet gaan met dit werk of deze relatie.

Vaak is het maken van keuzes heel belangrijk. Keuzes zoals: ‘ik ga positief denken’ Of ik laat mij niet langer negatief beïnvloeden door die specifieke persoon’.

Tijdens onze evenementen is dit één van de punten waar we altijd mee bezig gaan. Kom jij ook ergens langs?

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.