Hooggevoeligheid en relaties

Relaties zijn vaak al een uitdaging op zich. Alle cijfers laten zien dat het zeker niet zomaar even goed gaat in relaties en dit is natuurlijk ook voor hooggevoelige mensen zo. In je relatie stel je jezelf meestal het meest open en dat kan zorgen voor de nodige uitdagingen.

Hooggevoelige mensen denken meestal diep na over het leven en de contacten die ze hebben. Dit zorgt ervoor dat als het niet lekker loopt dit ook direct gemerkt kan worden. HSP’ers nemen veel gevoelens waar en emoties/prikkels komen hard binnen. Dit heeft natuurlijk juist in relaties een grote invloed.

Een lager zelfbeeld

Relaties zijn gebouwd op het contact tussen jou en de ander. Als jij onzeker bent over jezelf, dan heb je vaak de ander nodig om je beter te voelen. De andere persoon moet jou dus complimenten geven of op een andere manier positief gedrag laten zien. Als dit namelijk niet gebeurt, dan word jij nog meer onzeker en dat helpt de relatie zeker niet.

In deze situatie zie je vaak dat twee mensen bij elkaar komen die allebei een bepaald gemis hebben. Jij bent onzeker en hij of zij is ook onzeker. Je bent dan elkaar aan het helpen en je krijgt een afhankelijke relatie. Jij bent voor jouw geluk afhankelijk van wat de ander doet en andersom

De verantwoordelijkheid voor je eigen geluk wil je natuurlijk terug brengen naar jezelf.

Een afhankelijke relatie

Een relatie waarin jij afhankelijk bent is iets wat je zou moeten willen vermijden, maar zeker bij hooggevoelige mensen gebeurt dit nog wel eens. De druk die je hiermee legt op jouw partner zorgt ervoor dat hij of zij zelf ook niet kan groeien. Als één van de twee namelijk groeit, dan zorgt dit ervoor dat de rol van de ander wegvalt. Opeens hoef je niet meer te zorgen terwijl dat het enige is wat jij gedaan hebt.

Dit kan natuurlijk wel eens veranderen maar vaak moet je dan samen een bepaalde ontwikkeling hierin door gaan. Het wordt moeilijk als er maar één van de twee bezig is met deze ontwikkeling.

Een relatie met een narcist

Een lager zelfbeeld kan ervoor zorgen dat jij jezelf bewust of onbewust niet een goede relatie gunt.

Als je een lager zelfbeeld hebt dan heb je vaak de neiging om jezelf weg te cijferen en vooral je aandacht op de ander te richten. De ander in jouw relatie is dan het meest belangrijk. Voor narcistische mensen is dit vaak fijn, deze mensen vinden zichzelf namelijk ook de meest belangrijke persoon in jullie relatie. Deze combinatie zorgt ervoor dat relatief veel hooggevoelige mensen een relatie krijgen met narcistische mensen.

Vooral het gebrek aan empathie maakt het onmogelijk om een gezonde relatie op te bouwen met iemand die narcistisch is.

Waarom hooggevoelige mensen prachtige relatie kunnen hebben!

De grote emoties en het goed aanvoelen van de ander kan zorgen voor een prachtige relatie. Een relatie vol diepgang en wederzijds respect en erkenning voor elkaar.

Een belangrijk aspect in deze relatie is een positieve houding naar elkaar en de bereidheid om open naar elkaar te kijken. Vrijheid en verbinding zijn aspecten die voor de meeste hooggevoelige mensen heel belangrijk zijn.

Tips voor hooggevoelige mensen in een relatie

Iets waar rekening mee gehouden moet worden, juist door hooggevoelige mensen, is dat een gevecht of woordenwisseling er soms bij hoort. Juist hooggevoelige mensen hebben de neiging om op zoek te zijn naar harmonie. Dit is niet erg behalve als het ten koste gaat van je eigen waarheid. Je wilt niet jezelf verliezen in je relatie. Dus blijf trouw aan jezelf op de punten die voor jou belangrijk zijn. Je relatie wordt hier alleen maar sterker van.

Als je een relatie hebt met iemand die niet hooggevoelig is, accepteer dan ook de verschillen. Je partner wil een sociaal leven? Geef hem of haar hier dan ook de ruimte in. Het kan zijn dat dit van essentieel belang is voor de ander.

Andersom is het ook waar: jouw grenzen zijn jouw grenzen, houd je daaraan. Wees duidelijk, ga de communicatie aan, maar bewaak je eigen grenzen. Als je dit een aantal keer doet staan deze grenzen meestal vast en is dat voor iedereen duidelijk.

Accepteer jezelf voor wie je bent. Zorg ervoor dat jij je ontwikkelt als mens en dat je jezelf als een tof persoon ziet (gaat zien). Als jij niet van jezelf houdt dan wordt het moeilijk voor andere mensen om wel van jou te houden.

Gun jezelf rust en tijd om je energie weer terug te krijgen, ken je eigen grenzen ook qua energie en houd deze in de gaten. Ook voor je partner is het gezelliger als je goed in je energie zit.

Als laatste tip, blijf met elkaar in gesprek, dit kan op de bank, onder begeleiding of tijdens een lekkere wandeling in de natuur. Communicatie is essentieel in een relatie.

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Download ons ebook.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.