Oeps, ik ben verliefd!

Hooggevoelige mensen voelen veel en intens. Ze voelen mensen goed aan en alle stemmingen en sferen komen direct binnen. Dit is soms positief en soms lastig, maar je kunt je voorstellen dat dit versterkt op het moment dat je verliefd wordt. Je kunt dan snel overspoeld raken door alle gevoelens die vanuit jezelf komen of die je binnen krijgt vanuit je omgeving.

Wat zijn kenmerken van een relatie met een HSP?

  • Hooggevoelige mensen voelen veel sferen aan, waardoor een relatie vaak heftig kan zijn (positief en negatief)
  • Grenzen aangeven is lastig voor hooggevoelige mensen in een relatie. Train en test hiermee voor jezelf of stimuleer je partner hierin!
  • Kwetsbaarheid en echte openheid kan een uitdaging zijn voor HSP'ers. Hooggevoelige mensen hebben hier de tijd en ruimte voor nodig. Gun ze deze tijd en ruimte. Als je zelf hooggevoelig bent probeer dit dan in kleine stappen uit te bouwen. Zo verklein je het risico dat je geraakt wordt.
  • Hooggevoelige mensen zorgen vaak beter voor andere dan voor zichzelf. Hou hier rekening mee, zorg ook goed voor jezelf. Anders geef je alles weg waardoor je geen energie overhoudt.
  • Als je een HSP bent dan kun je vaak heel goed je partner lezen. Als je partner niet een HSP is dan is het belangrijk om te snappen dat hij of zij de situatie soms niet kan lezen. Je mag dan zelf duidelijk communiceren.

Nu we de kenmerken van een relatie wat duidelijker hebben gaan we hier iets dieper op in.

Jezelf verliezen in de liefde

Soms kun jij je als hooggevoelig persoon helemaal verliezen in deze liefde. Juist HSP’ers kunnen emoties en gedrag goed aanvoelen en interpreteren. Toch lijkt dit anders te worden op het moment dat er verliefdheid in het spel komt. HSP’ers hebben dan het risico dat ze zichzelf verliezen in deze relatie.

Om echt te kunnen genieten van je verliefdheid heb je een bepaald vertrouwen nodig. Het vertrouwen om je hart te volgen. Dit is altijd spannend, want een nieuwe relatie vraagt erom dat je jezelf kwetsbaar opstelt.

Jezelf kwetsbaar opstellen en je hart volgen kan alleen maar als je het vertrouwen hebt dat het goed komt. Soms komt dit vertrouwen vanuit de situatie of je partner maar het is aan te raden om dit vertrouwen vanuit jezelf te laten komen. Een vertrouwen waarin jij kan zeggen: ‘Wat er ook gebeurt, ik ben het waard om liefde te ontvangen.’

Liefde ontvangen

Als er iets is wat lastig kan zijn voor HSP’ers dan is het wel het ontvangen van liefde. Voor het ontvangen van liefde heb je namelijk nodig dat jij gelooft dat je deze liefde waard bent. Eigenwaarde is voor veel hooggevoelige mensen een uitdaging. Juist in deze beginfase van verliefd zijn kan het zijn dat dit geloof er niet is. De ander doet of benoemt dan positieve eigenschappen en jij gelooft hem/haar eigenlijk niet.

Als je partner zegt hoe geweldig jij bent, dan denk jij bijvoorbeeld: ‘Wie ik? Nee joh, je hebt de verkeerde voor je, ik ben maar heel normaal, helemaal niet spannend, een beetje saai zelfs.’

Dit zorgt ervoor dat je de woorden van de andere nog meer nodig hebt voor je eigen zelfvertrouwen. Dit vergroot dan al snel de kans op een scheve relatie.

Tips:

De start van je relatie is het mooiste moment om ook te laten zien wat jij nodig hebt in een relatie. Een paar tips om je nieuwe relatie goed te starten.

Geef je grenzen aan

Hooggevoelige mensen hebben de neiging om zichzelf soms weg te cijferen. Als je dit normaal gesproken doet dan is de kans groot dat je dit zeker doet in je relatie. Let er bij jezelf op dat jij je eigen grenzen aangeeft.

Wees altijd eerlijk

Juist in het begin van een relatie is het belangrijk om te zeggen wat je denkt. Je wilt eerlijk zijn zelfs als dit niet fijn is voor je partner. Als je dit namelijk niet doet in het begin dan ga je dat later in je relatie ook niet doen. Dat zorgt ervoor dat je een relatie krijgt met iemand die niet de eerlijke versie van jou heeft gezien.

Wees niet bang voor emoties

Ruzie, huilen, stiltes en lastige situaties horen bij een relatie. Als je jezelf gaat aanpassen om dit te veranderen, dan is niet duidelijk waar de grenzen liggen. Stel de grens voor jezelf dat je altijd vanuit liefde en eerlijk handelt.

Gun jezelf de ruimte en tijd

Voor veel hooggevoelige mensen is het belangrijk om hun eigen vrijheid te hebben en te ervaren. Als dit zo is voor jou geef dit dan ook aan. Maak duidelijk wat jij nodig hebt en nodig de ander uit om ook te vertellen wat hij of zij nodig heeft.

Blijf in contact

Contact houden met elkaar en in gesprek blijven zijn essentiële eigenschappen voor hooggevoelige mensen. Probeer dus het gesprek gaande te houden zelf als dit lastig kan zijn.

HSP relatie verbreken

Het specifiek verbreken van een relatie kan een heel pijnlijke gebeurtenis zijn. Probeer voor jezelf te controleren waarom je twijfelde, wat er niet loopt en hoe het komt dat je relatie met je partner niet goed gaat. Check bij jezelf wie jij wilt zijn en hoe je relatie daaraan moet bijdragen. Bedenk je wel altijd dat je jezelf weer meeneemt in een volgende relatie, dus kijk vol eerlijkheid naar jezelf hierin.

Wil je meer weten over hooggevoeligheid specifiek, download dan ons E-book

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.