Ik twijfel over alles, wat doe ik hieraan?

Je twijfelt aan je relatie? Zou het niet beter kunnen? Je twijfelt over je werk, je twijfelt aan jezelf. Om de een of andere reden twijfel je aan alles om je heen en in jezelf.

Je twijfelt misschien al zolang als je weet, je twijfelde voor je opleiding, voor je werk, voor je relatie enzovoort.

Waarom twijfelen we zoveel en wat kunnen we hieraan doen? In dit blog gaan we kijken naar de redenen waarom we veel twijfelen en we geven een paar praktische tips over hoe we hier goed mee om kunnen gaan. Zodat we meer zelfverzekerd, sneller en makkelijker keuzes kunnen maken.

Waarom twijfelen we?

We leven in een tijd waarin van alles mogelijk is. We kunnen elke opleiding doen, die we willen. We kunnen sporten bij 30 sportscholen en we kunnen onbeperkt tinderdates hebben. Omdat we zoveel keuzes hebben, kan het niet anders dan dat we soms een onhandige keuze maken of dat het achteraf gezien beter had gekund.

Perfectionisme

Als jij twijfelt over alles is de kans vrij groot, dat je perfectionistisch bent. Alles moet goed gaan en dit gevoel verlamt je om ook echt in actie te komen. Juist dit perfectionisme zorgt ervoor, dat we niet eens starten met datgene wat voor ons belangrijk is. We zijn ons druk aan het maken om de mogelijke leeuwen en beren die misschien, mogelijk, ooit, op ongeveer ons pad verschijnen.

Juist perfectionistische mensen zijn er goed in om te gaan twijfelen over alle mogelijkheden.

Hooggevoeligheid en twijfels

De hooggevoelige mensen met wie wij samenwerken twijfelen vaak over zichzelf. Ze zijn onzeker of ze wel de goede keuzes maken en of een ander niet beter is. Juist doordat hooggevoelige mensen zoveel aanvoelen van andere mensen is het makkelijk om te denken vanuit verschillende personen en perspectieven Dit zorgt ervoor dat je kunt gaan twijfelen aan je eigen mening.

Bepaal je richting

Een manier, die goed helpt om minder te twijfelen is om te weten waar jij het voor doet. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een droom voor jouw toekomst. Je beschrijft dan hoe jij zou willen dat jouw leven eruit ziet over bijvoorbeeld 5 jaar. Je beschrijft je liefdesleven, je werk, je financiële situatie, je vrienden, je dagindeling enzovoort. Je kunt hiervoor zoveel mogelijk aspecten beschrijven. Zo maak je steeds duidelijker hoe jij wilt dat jouw leven eruit komt te zien.

Het mooie hiervan is dat die toekomst start met de dag van vandaag. Je kunt dus bij alles wat je vandaag doet kijken of het past bij jouw droom. Past dit bij de mensen die belangrijk zijn voor jou? Past dit bij de wensen die jij hebt?

Zo helpt een richting jou om te bepalen wat belangrijk is voor jou en om vanuit daar minder te twijfelen.

Misschien lees je dit verhaal nu en dan kan het dat dit te makkelijk klinkt. De vraag die blijft hangen is, ja maar hoe dan? En wat als? En andere mensen dan? En ik kan toch niet…

Allemaal belemmerende gedachten, die ervoor zorgen dat jij niet in actie komt. Het eerste wat je moet doen is in actie komen, alleen als je in actie bent kun je de volgende stap zien en dingen overwinnen. Er ‘moet’ een stap gezet worden. Deze stap hoeft niet groot te zijn of groter dan jij aan kan, maar het is belangrijk dat je een stap zet!

Kies ervoor om kleine stappen te zetten richting jouw doel, elke dag een klein stapje en blijf doorgaan als het lastig is.

Soms lukt het even niet, doe dan gewoon de volgende dag weer een nieuwe poging. Soms ga je even de verkeerde kant op, kijk dan vol liefde naar jezelf en stuur een beetje bij.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.