Patricia is een moeder van twee hooggevoelige kinderen en is bezig met een opleiding acupressuur voor honden bij Luna Nueva. Een jaar opleiding waarna ze hierin haar eigen praktijk wil doorbouwen.

Hoe ben je erachter gekomen dat je hooggevoelig was?

Ik weet niet precies het juiste moment waarop dit gebeurde. Voor mijn gevoel ben ik altijd bezig geweest met spiritualiteit en bijvoorbeeld hekserij. Voor mij is het eigenlijk altijd duidelijk geweest dat ik anders was. Thuis was er niet echt de ruimte om te praten over gevoelens en andere beleefde het leven toch anders.

Op latere leeftijd vanuit gesprekken met met mijn beste vriendin begon ik veel te herkennen over hooggevoeligheid. Juist die herkenning is fijn en belangrijk geweest voor mij. Het idee dat ik daar juist niet anders was maar er gewoon bij hoorde.

Ook begon ik steeds meer te herkennen in mijn kinderen, juist omdat ik het bij mijn kinderen zie probeer ik die op te voeden met de ruimte om te praten. Zodat ze zichzelf accepteren en zich minder anders voelen dan dat ik mij voelde.

Laat je leven niet door anderen leven

Hoe kom je tot rust als je overprikkeld raakt?

Ik moet mijn hoofd stopzetten en daarvoor weet ik dat ik bijvoorbeeld yoga moet doen of moet gaan mediteren. Maar juist dat kost mij dan moeite, als ik het hard nodig heb dan zit mijn hoofd bijna te vol om het daadwerkelijk te doen.

Het lijkt een tegenstrijdigheid, juist als ik rust nodig heb dan kost het mij meer moeite om die rust ook toe te laten. Wat ik dan probeer is even lekker in de tuin werken of een boek lezen.

Tot rust komen is vaak meer binnen mijn grenzen blijven. Als ik goed bij mijn grenzen blijf dan wordt ik niet overprikkeld. Vooral het contact met mensen kost vaak veel energie. Behalve een avond naar een rockfeest, dat zorgt opvallend genoeg juist voor energie.

Wat helpt jou?

Een paar keer per jaar ga ik naar een vrouwengroep, dat helpt mij om met gelijkgestemden te praten. Juist die echte verbinding en dat contact is iets wat ik nodig heb. Blijkbaar mis ik dat soms in mijn omgeving. Het bewust opzoeken van deze groep geeft mij de ruimte om samen met gelijkgestemden te zijn.

Inspiratie tip: De film 'The Shift'

  

Wat is het slechtste advies wat je gekregen hebt?

Het heeft misschien niet direct met hooggevoeligheid te maken, maar het advies was: ‘Je mag niks verwachten van je partner’. Zelf zie ik dit helemaal anders. Naar mijn idee kan je als partners elkaar juist aanvullen en er voor elkaar zijn.

Relaties zijn sowieso wel een uitdaging, ik val op nuchtere mannen maar dat sluit dan niet helemaal aan bij mijn hooggevoeligheid. Ergens is die nuchterheid fijn natuurlijk maar het blijft een strijd tussen hart en hoofd.

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid