De mannelijke archetypes

Victorr richt zich normaal gesproken op hooggevoeligheid en zelfontwikkeling. Omdat we geloven, dat mensen veel meer te brengen hebben in deze wereld als ze dit vanuit hun eigen kwaliteiten en kracht doen.

Eén van de aspecten, die ons opviel tijdens onze lezingen, trainingen en coachings, is dat we voor het overgrote deel vrouwen aanspreken. Misschien heeft dat te maken met hoe wij ons profileren of met het woord ‘hooggevoeligheid’. Maar uiteraard helpen we ook graag hooggevoelige mannen, die vastlopen of zichzelf verder willen ontwikkelen in het stuk hooggevoeligheid en mannelijkheid. Om hen te helpen in hun stuk zelfontwikkeling, hebben we deze keer onze focus daarop gelegd en hebben we een programma ontwikkeld, specifiek gericht op mannen.

Wat we hierin onder meer doen is een stuk zelfonderzoek, omdat wij geloven dat mensen (ook mannen;) ) meer te brengen hebben als ze zichzelf beter kennen. Vanuit zelfkennis, kun je beter zorgen voor jezelf en de wereld om je heen.

We bespreken hiervoor de vier archetypes van mannelijkheid (ook vrouwen kunnen deze inzetten, gebruiken en in zich hebben). In dit blog gaan we kijken naar het archetype van Carl Gustav Jung, dat beschreven wordt in ‘King, Warrior, Magician, Lover: Rediscovering the archetypes of the mature masculine’.

Dit boek is beschreven door Robert L. Moore een leerling van Jung, maar ook Jung zelf heeft hierover geschreven.

De schrijvers van het boek, maar ook wij, geloven, dat deze archetypes net zo goed door vrouwen gebruikt kunnen worden, omdat we allemaal mannelijke en vrouwelijk energie in ons hebben.

Wat is een archetype?

Een archetype wordt door Wikipedia beschreven als zijnde:

Een archetype (Grieks: αρχη begin, bron) is een geïdealiseerd oermodel dat ten grondslag ligt aan latere varianten. Personificaties, objecten of concepten uit de culturele traditie, (drama, de literatuur, de mythologie, religie) of zelfs de geschiedenis (helden) kunnen dienen als archetype. Ook zijn er archetypische steden: Venetië als de ultieme waterstad of Parijs als de ultieme metropool.

Zo worden er ook vier archetype beelden beschreven, die we op allerlei mogelijke manieren terug zien komen. Denk personages uit oude verhalen, de geschiedenis als geheel, boeken, films en series. In al deze documenten zie je de archetype rollen terug komen.

Hoe werken deze mannelijke archetypen?

Alle archetype rollen hebben een volledig vervulde vorm en daarnaast twee schaduwzijden. Het idee is dat elke man de volledig vervulde vorm van deze archetypes zou willen bereiken. De vier archetypes, die we willen bereiken zijn: ‘Koning, Strijder, Magiër en Minnaar’

Als voorbeeld de koning. De schaduwzijden van de koning zijn de Tiran en Zwakkeling. Vanuit daar krijg je een driehoek zoals deze hieronder.

Links onderin zie je de Tiran dit is het archetype van de koning als de kracht teveel is ontwikkelt. Aan de rechterkant zie je de Zwakkeling dit is het archetype van de koning als deze zichzelf niet genoeg ontwikkeld heeft. Aan de bovenkant zie je dan het volledig ontwikkelde archetype. We leggen hier meer over uit in het blog van de koning.

Om het nog iets ingewikkelder te maken, ontwikkel je het archetype van de koning pas als je het archetype van de jongen hebt ontwikkeld. In dit geval het archetype van het Goddelijke Kind. Net zo moet je eerst het archetype van ‘de held’ in je hebben, voordat je een krijger kunt worden, enzovoort. Hieronder een afbeelding van hoe dat er schematisch uitziet.

In deze afbeelding is de onderkant de onderontwikkelde mannelijke kant en de bovenkant de gezond ontwikkelde mannelijke kant.

De vier archetypes van mannelijkheid zullen we in eerste instantie bespreken. Misschien dat we daarna ook nog de vier rollen van jongens bespreken of een aantal vrouwelijke archetypes.

Het idee hiervan is, dat jij als lezer jezelf kunt onderzoeken. Je kunt onderzoeken of het eens bent met wat er geschreven wordt (Zo niet contact ons dan gerust even, doe dit vooral op een volwassen en ontwikkelde manier).

Maar het nut is misschien nog wel meer om te onderzoeken hoe jij kunt groeien in deze vier rollen of op specifiek één gedeelte.

Hieronder kun je doorklikken naar alle andere blogs over de mannelijke archetypes!

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.