Jezelf kwetsbaar opstellen als HSP’er

Vertellen hoe moeilijk de relatie voor jou voelt tegen je partner, tegen je beste vriendin zeggen dat je denkt dat ze verkeerde keuzes maakt. Het gesprek met je ouders aangaan nadat je ze jaren niet hebt gesproken of solliciteren op een nieuwe baan. Allemaal momenten en eigenschappen die kwetsbaar kunnen zijn.

Wat is kwetsbaarheid?

Kwetsbaarheid is je muurtje afbreken, jezelf openstellen, eerlijk zijn en moed tonen. Kwetsbaar zijn is altijd moeilijk, het voelt namelijk altijd open en naakt, doordat je geraakt kunt worden.

Heel ons leven zijn we kwetsbaar, hoe sterk we ook worden en hoeveel veiligheid we ook inbouwen. Er kan altijd iets gebeuren wat ons raakt.

Moeten we dan inzetten op meer veiligheid? Moeten we ervoor zorgen dat we gewoon niet meer geraakt kunnen worden?

In mijn visie is dat niet de juiste weg. Als we namelijk zorgen dat we niet meer gekwetst kunnen worden dan missen we ook de mooie aspecten van het leven. Als je bijvoorbeeld een relatie aangaat dan kun je altijd geraakt worden. De ander kan bij je weg gaan of hij/zij kan jou afwijzen. Hetzelfde geldt als je kinderen krijgt, die zijn zo kwetsbaar dat alles wat met hen gebeurt jou als persoon kwetsbaar maakt.

Alle mooie en grote aspecten van het leven hangen samen met kwetsbaar zijn. Juist het idee dat je geraakt kan worden geeft het gevoel alsof je echt leeft.

Veel hooggevoelige mensen herkennen dat kwetsbaarheid lastig is. We vragen ons af of we wel goed genoeg zijn, of we wel knap genoeg zijn of we wel een goede moeder zijn. Allemaal momenten waarin we ons mega kwetsbaar voelen.

Specifiek voor vrouwen:

Over het algemeen zien we dat vrouwen snel geraakt worden en zich kwetsbaar voelen als het gaat om hun vrouwelijkheid en moederschap. Dus vrouwen voelen zich kwetsbaar als het gaat om het uiterlijk en of ze wel een goede moeder/vrouw zijn. Vragen die ze zichzelf stellen kunnen dan zijn:

 • Ben ik wel een goede moeder als ik niet oppas op school?
 • Ben ik nog wel aantrekkelijk na de bevalling?
 • Zou ik niet meer moeten werken? Wat voor een voorbeeld ben ik voor mijn dochter?
 • Zorg ik wel goed genoeg voor mijn zieke moeder?
 • Is mijn huis wel schoon en netjes genoeg?

Sommige zijn misschien wel herkenbaar voor jou, andere misschien totaal niet. Zie het als voorbeelden dus kijk van toepassing is op jou.

Specifiek voor mannen:

Als mannen zich kwetsbaar voelen heeft dit vaak te maken met hun mannelijkheid, mannen stellen zichzelf dan vragen zoals:

 • Verdien ik wel genoeg om voor mijn gezin te zorgen?
 • Ben ik wel goed genoeg in bed om mijn vrouw te bevredigen?
 • Ben ik niet te emotioneel?
 • Ben ik wel stoer genoeg voor de andere mannen?

Kijk hierbij ook wat op jou van toepassing is, kijk wat je herkent en misschien weet je direct wel een paar zinnen die jij tegen jezelf zegt.

Hoe kun je omgaan met kwetsbaarheid.

Omgaan met kwetsbaarheid is meestal een leerweg, soms gaat het goed, soms voel je al je kwetsbaarheid opeens opkomen.

Probeer jezelf kwetsbaarheid toe te staan en wees lief tegen jezelf als je daardoor soms geraakt wordt.

Als je kwetsbaar wilt zijn let er dan op dat je dit doet bij de juiste personen. Andere mensen moeten jou kwetsbaarheid verdienen. Je wilt jezelf kwetsbaar opstellen tegen de mensen die dat ook bij jou doen. Dit contact moet twee kanten opgaan. Zo bouw je in kleine stapjes het vertrouwen op dat iemand goed om zal gaan met het kwetsbare dat jij vertelt. Als iemand een paar keer niet goed reageert dan kan het verstandig zijn om je dus niet kwetsbaar op te stellen bij die persoon.

Als je meer wilt weten over hooggevoeligheid, download dan ons e-book.

De gratis online training over hooggevoeligheid

 • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

 • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

 •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.