Het is heerlijk weer buiten en ik zit nog even binnen dit blog te schrijven. Er is namelijk iets wat mij dwars zit. Laat ik je, om dit te verduidelijken, een verhaal vertellen. Het verhaal gaat over een gedreven man. Laten we deze man Frank noemen. Frank heeft een duidelijk beeld van hoe zijn leven er ooit uit moet zien. Hij wil samen met zijn vrouw en kinderen een kleine knusse camping starten aan de Franse kust. Als kind ging hij met zijn ouders mee naar Caen en daar wil hij deze droom waar maken. Frank werkt op dit moment in de ICT business. Echt leuk vindt hij het niet, maar het verdient goed. Hij is blij met zijn gezin en ook zijn collega’s zijn prima, dus zijn leven verloopt best okee. Bijna elke zomer vertrekt het gezin richting Frankrijk. Samen met zijn vrouw fantaseert hij dan over de mogelijkheden om daar iets voor henzelf te starten. Ze kijken bij andere campings en ze gaan op zoek naar campings die te koop staan. Ze hebben zelfs één keer een gesprek gehad om een camping over te nemen. De naam voor hun camping is al bedacht en thuis op de laptop staat een plan hoe Frank zijn droom kan bereiken. Maar je voelt het al aankomen: Frank heeft een probleem. Hij durft de keuze niet te maken, hij laat zich afleiden door alle leeuwen en beren die er misschien op zijn pad zouden kunnen komen. Niemand in zijn familie heeft zoiets gedaan, misschien lukt het allemaal wel niet en wie zegt dat er straks niet opeens weer een crisis komt? En dan heeft hij niets meer voor zijn gevoel. Het idee van de Franse camping bleef in zijn lichaam zitten, hij werd elke ochtend wakker met buikpijn, die riep dat hij iets moest doen. Zijn energie daalde en hij werd steeds ongelukkiger. Zijn vrouw voelde en zag dit gebeuren en probeerde hem op te beuren. Maar ook dat kostte haar energie en ook zij dacht wel eens: ‘Help! Dit is niet de man met wie ik ooit ben getrouwd’. Maar hoe groot de buikpijn ook werd, Frank deed niks.

Volg je dromen!

Hier was ik over aan het denken toen ik toen net even buiten een rondje wandelde. Hoe zou de wereld eruit zien als we onze dromen zouden volgen? Mijn visie is dat de wereld mooier zou zijn. Frank was gelukkiger geweest en waarschijnlijk had hij veel mensen gelukkig kunnen maken. We weten niet of het een succes was geworden, de vraag is of dat er toe doet. Hij deed dan in ieder geval datgene, waar zijn passie lag. Datgene, waar hij echt gelukkig van werd. En dan had hij kunnen kijken of dat leven bij hem paste. Zou dit niet het geval zijn geweest, dan kunnen plannen altijd weer bijgesteld worden.

Wat had Frank anders kunnen doen? Naar mijn idee had Frank naar zijn gevoel moeten luisteren, hij had zijn passie moeten volgen en de keuze moeten durven maken. De knoop, die steeds groter werd in zijn maag, had hij door moeten hakken. Hij had zich niet tegen moeten houden door angst en onzekerheid, maar hij had het gevecht aan kunnen gaan. Hoe langer Frank wachtte, hoe groter de knoop werd. Elke dag werd zijn angst sterker en zijn onzekerheid groter. Daarom is het belangrijk om je problemen direct aan te pakken. Begin met lef hebben en zorg dat jij de keuzes de nek omdraait voordat de keuzes grote draken zijn.

Concreet gezien had Frank zijn situatie duidelijker moeten maken voor zichzelf. Hij had zichzelf vragen kunnen gaan stellen, hij moest op zoek naar de antwoorden. Hij had kunnen kijken welke keuzes pasten bij hem als persoon en dan overgaan tot actie. Dus: eerst de weg ontdekken, zich bewust worden en dan over tot actie. Hij had stappen moeten maken richting dit doel, deze droom.

De vraag, die nu overblijft is de volgende: Is er op dit moment een draak binnen in jou aan het roepen? Misschien een grote die er al heel lang zit, in je relatie, je werk, vriendschappen of je gezondheid. Misschien is het ook een klein wormpje, iets wat nog helemaal niet zo groot is maar wat ooit een keer aangepakt zou moeten worden.

Ben jij tevreden met je leven?

Bedenk je eens hoe tevreden je bent op verschillende punten van je leven. Denk aan liefde, vriendschap, geld, zingeving, werk, enzovoort. Wat moet er aangepakt worden en hoe kan jij dit doen?

Tijdens onze lezingen maken we hiermee een start, kom jij ook eens langs?

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.