Neem de leiding over jouw leven!

Wat is persoonlijk leiderschap? Je hebt vast wel eens het gevoel dat je niet helemaal de baas bent over je eigen gedrag. Je wilt graag stoppen met roken of je bent van plan drie keer per week te sporten maar aan het einde van de week is het bij één keer gebleven. Dit gaat allemaal over persoonlijk leiderschap. Persoonlijk leiderschap is eigenlijk de vaardigheid om jezelf te leiden. Wat dat precies inhoudt en hoe je dat voor elkaar kunt krijgen gaan we je hieronder uitleggen.

Je zou kunnen zeggen dat je bij persoonlijk leiderschap jezelf ziet als je eigen baas. Dus jij bepaalt voor jezelf wat jij wilt doen en hoe jij wilt zijn. Vaak weet je voor een behoorlijk gedeelte wel wat goed voor jou is. Je weet dat gezond leven een goed idee is of dat niet roken jouw leven mooier zal maken. Maar om dat voor jezelf vol te houden is heel moeilijk. Je eigen gevoel zit in de weg en we reageren vaak op ons basisinstinct. Je weet dat fastfood eten niet zo goed is, maar het voelt wel heel fijn.

Wat helpt is om eerst te gaan kijken naar jezelf, alles begint bij bewustwording. Wie jij nu bent bestaat uit je genen en uit de omgeving, die je tot nu toe hebt gehad. Jouw leven tot aan vandaag heeft ervoor gezorgd dat jij bent wie je bent. Als je dit weet, dan weet je ook dat de keuzes, die je vandaag maakt ervoor zorgen dat jij morgen bent wie je bent. Als jij dus duidelijk hebt wie je hiervoor bent geweest dan kun je vanaf daar kijken wie je in de toekomst wilt zijn.

Gewoontes

Stel jezelf eens de vraag: Wat zijn mijn belangrijkste gewoontes en hoe hebben die mij gemaakt tot wie ik nu ben?

Je hebt een beeld van wie je bent op dit moment. Leiderschap gaat er over dat jij kunt zijn wie je wilt zijn. Je hebt dus een richting voor jezelf nodig. Welke kant wil jij op? Nu helpt het als je gaat kijken naar wie jij wilt zijn. Ook hiervoor zijn er weer vragen die je aan jezelf kunt stellen. Een aantal voorbeelden zijn de volgende:

  • Waar krijg jij energie van?
  • Wat is heel belangrijk in je leven?
  • Wat is zo belangrijk voor je dat je er een jaar voor op zou willen geven?
  • Wat wil je bereiken in het leven?

Als je deze vragen concreet beantwoordt, dan zal je zien dat ze een bepaalde richting op wijzen. Het gaat er niet om dat dit helemaal perfect klopt. Een half idee hebben is helemaal niet erg, als je dan gaat werken aan je nieuwe leven dan kan je gerust de koers bijstellen. Dat is het leven, je bent er nooit helemaal.

Vanaf hier moet je voor actie gaan. Je moet concreet maken wat je wilt gaan doen om het leven te gaan leven wat jij wilt leven. Wat moet je daarvoor opofferen? Of misschien nog wel meer: wat moet je daarvoor gaan doen? Schrijf dit voor jezelf op en maak het concreet.

Maar het belangrijkste, begin gewoon en zet een stap!

Kom in actie!

De gratis online training over hooggevoeligheid

  • In deze training leer je meer over hooggevoeligheid, jezelf en hoe je hier goed mee om kunt gaan.

  • Doe nu mee en doorloop deze training in je eigen tijd en wanneer het jou uitkomt.

  •   De gratis training Hooggevoeligheid

Eigenaar

Lennart Schut

Lennart is de mede-eigenaar van Victorr. Victorr geeft lezingen en trainingen over hooggevoeligheid en persoonlijk leiderschap. Wij willen jou motiveren en inspireren, zowel online als offline.